poniedziałek, 11 sierpnia 2014
Domowa granola
W granoli najlepsze jest to, że możliwości smakowe są nieograniczone. To dobre rozwiązanie dla tych, którzy nie są fanami owsianki, a chcieliby dodać do swojego jadłospisu płatki zbożowe i przy okazji zjeść coś pysznego. Podstawą domowej granoli są właśnie płatki owsiane, 300 g, wymieszane z ok. połową szklanki soku, tutaj gruszkowego, ale bardzo dobry jest też jabłkowy. Do tego kilka łyżeczek miodu, oleju lub oliwy i różne dodatki- płatki migdałowe, wiórki kokosowe, słonecznik, pestki dyni, sezam, daktyle, odrobina cynamonu. Całość trzeba dobrze wymieszać, rozłożyć równomiernie na papierze do pieczenia i piec ok. godzinę w temperaturze 150 stopni, co jakiś czas mieszając, by granola się nie spaliła. Suszone owoce najlepiej dodawać już po pieczeniu. Bardzo dobrze sprawdzą się: żurawina, morele, ananas, banan czy śliwki. Granolę po wystudzeniu przekładamy do słoja lub innego szczelnie zamykanego pojemnika. Pieczenie to jedyny pracochłonny etap. Potem przez kilka dni możemy cieszyć się pysznym, szybkim śniadaniem- wystarczy dodać ulubione owoce i jogurt naturalny.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz