sobota, 25 października 2014

Ciasto ze śliwkami

Jesienią nie można przegapić okazji na śliwkowe wypieki. Dzisiejsze ciasto jest bardzo proste, ze 150 g mąki, 1 łyżeczki proszku do pieczenia, odrobiny soli, żółtka, 150 g zimnego masła i 100 g brązowego cukru zagniatamy ciasto, przekładamy do posmarowanej masłem formy, a na wierzchu układamy śliwki, pokrojone w ćwiartki lub połówki. Potem pieczemy przez ok. godzinę w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni. Ciasto będzie lepsze, jeśli posypiemy je owsianą kruszonką. Robię ją oddzielnie, przyrumieniając na patelni wymieszane z masłem, cukrem i odrobiną soli płatki owsiane. Taką kruszonkę można położyć na gotowym cieście lub kilka minut przed końcem pieczenia (trzeba uważać, żeby się nie przypaliła). Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz