Dziś pieczemy muffinki gruszkowe z białą czekoladą i migdałami. Prawie jak u Nigelli (przepis z książki "Nigella Express"), ale pomijamy "zimowe dodatki", imbir i miód, a w ich miejsce dodajemy prażone migdały i białą czekoladę.
Przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga spędzenia popołudnia przy gorącym piekarniku.
Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni, gruszki obieramy i kroimy, a czekoladę łamiemy na małe kawałki. Odrobinę cukru i migdałów zostawiamy na później, do posypania.
Suche składniki (mąka, cukier, proszek do pieczenia) mieszamy w jednej misce, mokre (śmietana, masło, jajka) w drugiej, a potem mieszamy wszystko razem i dodajemy pozostałe składniki. Teraz wystarczy wypełnić masą foremki do muffinek, posypać brązowym cukrem i do piekarnika :)
Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 200 stopni.
• 250g mąki
• 150g brązowego cukru
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 140ml kwaśnej śmietany
• 125ml roztopionego masła
• 2 jajka
• 300g obranych i drobno pociętych gruszek
• 50 g prażonych płatków migdałowych
• 100 g białej czekolady
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz